Budoucí europarlament bude zřejmě méně zelený.

Budoucí europarlament bude zřejmě méně zelený.

Budoucí europarlament bude zřejmě méně zelený. Od toho se bude odvíjet ochota k dalším klimatickým krokům, myslí si ministr pro evropské záležitosti.

Dnes se v Česku konala návštěva předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která se zúčastnila konference Hospodářských novin o Green Dealu. Jedním z témat, které se na této konferenci řešilo, bylo nasměrování členských zemí EU k inovacím a proměnám ekonomiky. Premiér Petr Fiala upozornil na to, že po čtyřech letech od vyhlášení Zelené dohody pro Evropu se zatím nepodařilo země EU nasměrovat k inovacím a bez těchto inovací hrozí, že Evropa bude brzy přispívat k cizí prosperitě. Naopak, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová apelovala na českou technickou tvořivost a imaginaci, aby Česko využilo své historické schopnosti v oblasti technologií.

V této souvislosti byl hostem Radiožurnálu ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák, který je členem celostátního výboru hnutí Starostové a nezávislí. Pan ministr Dvořák se shoduje s tím, že je nutné mít vize a že mít vize je základní podmínkou pro to, aby se mohli vize realizovat. Na druhou stranu upozorňuje na to, že je potřeba větší odvahy a vůle politiků k přijetí zásadnějších opatření na ochranu klimatu.

Dále pan ministr Dvořák mluvil o reformě EU, kterou navrhují Francie a Německo. Podle tohoto návrhu by se měly omezit možnosti členských států vetovat rozhodnutí a měl by se zúžit okruh, kdy je potřeba jednomyslný souhlas členských států. Pan ministr Dvořák považuje za přirozenou souslednost kroků, že nejdřív si řekneme uvnitř této pětičlenné koalice, jestli jsme schopni najít natož společný konsensuální postoj. Pokud ano, pak se pojďme bavit o postoji opozice.

Nakonec přišel na řadu úsporný vládní konsolidační balíček. Jedním z návrhů bylo zrušení tří podle něj zbytečných ministerstev nebo tří křesel, mezi nimiž bylo i křeslo ministra pro evropské záležitosti. Pan ministr Dvořák vysvětluje, že to, které ministerstvo vznikne nebo nevznikne, je věcí rozhodování té koalice. Nicméně považuje za přirozenou, že agenda EU je úplně něco jiného než agenda ministerstva zahraničí a že je potřeba mít dedikovaného ministra pro evropské záležitosti.

Celkově lze říci, že debata o inovacích a ochraně klimatu je důležitá a nutná. Je potřeba najít zlatou střední cestu mezi ambiciózními plány a realitou ekonomických zájmů. Reforma EU je další důležitou otázkou, kterou je nutné projednat a najít společné řešení. A konečně úsporný vládní konsolidační balíček je další výzvou, jak efektivně hospodařit s veřejnými prostředky.

Toto byl stručný přepis rozhovoru, který si můžete poslechnout níže:

Zdroj: https://www.mujrozhlas.cz/dvacet-minut-radiozurnalu/budouci-europarlament-bude-zrejme-mene-zeleny-od-toho-se-bude-odvijet